Turnitin – Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης
HUA Logo ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης

Turnitin

Το ίδρυμά μας εξασφάλισε πρόσβαση στο λογισμικό λογοκλοπής Turnitin για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Η πρόσβαση αυτή αποτελεί υλοποίηση απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων (82η Σύνοδος των Πρυτάνεων/15.10.2016 και 83η Σύνοδος των Πρυτάνεων/6/2/17), όπου ανατέθηκε στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) η διαδικασία προμήθειας λογισμικού λογοκλοπής για τα Ανώτατα Ιδρύματα.

Από τις 4/4/2023, έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ανίχνευσης γραφής AI (AI = Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη). Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει τους διδάσκοντες να αναγνωρίσουν περιπτώσεις όπου εργαλεία γραφής τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συγγραφή οποιουδήποτε μέρους μιας εργασίας  που υποβάλλεται σε έλεγχο από το turnitin. H δυνατότητα ανίχνευσης γραφής AI είναι αυτόματα διαθέσιμη, χωρίς επιλογή απενεργοποίησής της και θα υποστηρίζει (αρχικά τουλάχιστον) ΜΟΝΟ την Αγγλική γλώσσα. Τα αποτελέσματα ανίχνευσης AI δεν θα είναι ορατά στους φοιτητές αλλά μόνο στους διδάσκοντες. Καθώς ο εντοπισμός τεχνητής νοημοσύνης προστίθεται (σαν ξεχωριστή ενότητα) στην αναφορά Ομοιότητας (similarity report) η υπάρχουσα ροή εργασίας εντός του turnitin θα παραμείνει αμετάβλητη.

Η ανανέωση του λογισμικού το 2023 συνοδεύτηκε από την πρόσβαση στις υπηρεσίες:

· Feedback Studio (επιτρέπει τη βαθμολόγηση και σχολιασμό των εργασιών από τους διδάσκοντες μέσα στο περιβάλλον της πλατφόρμας Turnitin )

· Draft Coach (επιτρέπει σε όλους τους έχοντες ιδρυματικό λογαριασμό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο να ελέγχουν τις εργασίες τους ως προς το ενδεχόμενο λογοκλοπής καθώς και να προβαίνουν σε έλεγχο αναφορών και γραμματικής (για την Αγγλική γλώσσα), μέσω της πλατφόρμας Google Docs).

Το Turnitin είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται σε πάνω από 15.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως. Η τεράστια βάση δεδομένων του Turnitin με το περιεχόμενο της οποίας συγκρίνεται η εργασία του φοιτητή περιλαμβάνει:

· 58+ δισεκατομμύρια ιστοσελίδες

· 570+ εκατομμύρια εργασίες φοιτητών

· 150+ εκατομμύρια άρθρα από ακαδημαϊκά βιβλία και εκδόσεις σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εκδοτικούς οίκους (CrossCheck, Gale, Emerald Journals, SAGE Reference, Pearson, McGraw-Hill, ABC CLIO, Ebsco Host και Wiley κ.ά.)

Έτσι, εκτός του διαδικτύου, ανιχνεύει ενδεχόμενη λογοκλοπή σε εργασίες φοιτητών/τριών που έχουν κατατεθεί στο σύστημα καθώς και σε περιεχόμενο εκδοτών που δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμο. Στη βάση του Turnitin ευρετηριάζονται αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης ενώ ευρετηριάζεται και η ΕΣΤΙΑ, το αποθετήριο το ιδρύματός μας.

Το Turnitin αποτελεί ένα εργαλείο στη διάθεση της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, με στόχο την αποτροπή της λανθασμένης χρήσης των πηγών και την προσέγγιση του επιστημονικού τρόπου συγγραφής εργασιών με ηθικά σωστό τρόπο. Μέσω του εργαλείου αυτού θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, και θα εκτιμάται η πιθανότητα λογοκλοπής στη γκρίζα βιβλιογραφία (πτυχιακές εργασίες, διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές).